Sinameki Bitkileri

Sinameki Bitkileri Neleri Tedavi Eder?

İlk Yardım Öğretmeniı
87 / 100

Sinameki bitkileri, ishal veya dizanteriden kaynaklanan kronik kabızlığı tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda bir katartik ve antispazmodik ajan olarak hizmet eder; bu, bağırsak hareketlerini azaltmada müshil olarak çalıştığı ve bağırsak hareketi sırasında kramplara neden olabilecek kolon kaslarının spazmlarını hafiflettiği anlamına gelir.

Saponin glikozitleri, daha sonra sık idrara çıkma sırasında idrar üretimini arttırdığı düşünülen kasılmaları uyarmada mesane üzerinde de hareket edebilir. Ek olarak, sennozitler safra kesesi üzerinde hareket ederek kasılmaları ve ardından safra kesesi boşalmasını uyarır.

Kabızlığı gidermek için, bir kişi haftada üçten az bağırsak hareketi yapıyorsa ve yemeklerden sonra bağırsak hareketleri yapmaya çalışıyorsa, bir sinameki ürünü önerilir. Genellikle her 24 saatte bir iki doz alınır; uyku sırasında sık idrara çıkmamak için biri yatmadan önce ve biri akşam. Şiddetli kronik kabızlık vakaları için dozaj her 24 saatte bir 4 doza yükseltilebilir

Uyarıcı müshil benzeri etkiler, kök kaynatmasını tek başına veya zencefil, kostus kökü ve havlıcan gibi diğer bitkilerle birlikte tüketerek de elde edilebilir. Otları bir tencerede su kaynatarak bir kaynatma hazırlanır. Elde edilen sıvı sıcak veya soğuk alınabilir

Sinameki bitkisi, müshil ve kabızlığı gidermenin yanı sıra ateşi düşürmede, ağrılı adet kanamalarını gidermede, dizanteriyi önlemede ve vücuttan sıvıların atılmasında idrar söktürücü olarak da kullanılır. Ayrıca ham afyon türevlerinin neden olduğu zehirlenmelere karşı bir panzehir görevi görebilirler.

Sinameki Nerede Yetiştirilir?

Sinameki Nerede Yetiştirilir?

Sinameki Nerede Yetiştirilir?

Bitki, iklim koşulları nedeniyle ağırlıklı olarak Hindistan, Sri Lanka ve Tayland’da yetiştirilmektedir; bu daha sonra nakliye maliyetlerini azaltır ve ekim için yüksek kaliteli tohumların elde edilmesini kolaylaştırır. Sinameki bitkileri açık alanlarda yetiştirilmektedir. Bitkiler yaklaşık bir metre boyunda olduklarında kesilirler ve daha sonra güneşte kurutulurlar.

Kurutulduktan sonra bitkinin yaprakları ve baklaları çıkarılır ve daha sonra küçük parçalar halinde ezilir ve tohum kabuğu gibi ince parçacıkları kaba döküntülerden ayırmak için elenir. Bu amaçla bir öğütücü kullanılabilir; bununla birlikte, bir öğütücüden daha ince malzemeyi çıkarabildiği için genellikle mekanik bir elek makinesi tercih edilir.

Eleme işleminden sonra çimlenme potansiyeli iyi olan tohumlar seçilir ve gübre veya kompost ile gübrelendikten sonra kendi tarlalarına ekecek olan çiftçilere dağıtılır. Hangi tohumların iyi sürgün büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirlemek için her mevsim verim kayıtları yapılmalıdır. Ek olarak, çoğu çiftçi her sıradaki fide sayısını gözlemleyerek hangi tohumların iyi çimlenme potansiyeline sahip olduğunu belirleyebilir.

Bitki Hindistan, Bangladeş, Myanmar (Burma), Tayland ve Filipinler gibi diğer birçok ülkede yetiştirilmektedir. Vietnam’da “cần hoa” olarak bilinir ve yaprakları ishali tedavi etmek için kullanılır. Filipinler’de buna “maya-maya” veya “bungang dalaga” denir, yaprakları alpinia oxyphylla kökü ile birlikte, ateşi düşürmenin yanı sıra kusmayı indüklemek için alınan kaynatmalarda bir bileşen olarak kullanılır. Tayland’da yapraklarına “maenglak” denir ve ishal, dizanteri tedavisinde ve idrar söktürücü olarak kullanılır.

Sinameki, Arapça sinameki, bedellium, cassia marilandica, karaya tozu, karayapowder, scavezin veya rhozin dahil olmak üzere diğer birçok ortak adla bilinir. Sinameki ayrıca yaygın olarak bilimsel adı Cassia siamea ile bilinir, ancak bu isim bazen Cassia cinsine ait başka bir bitki türü için de kullanılır.

Sinameki bitkilerinin müshil olarak ve kabızlık ve kronik ishal tedavisinde kullanılmasının yanı sıra sabun gibi cilt bakım ürünlerinde de bir bileşen olarak kullanılmıştır. Sinameki, bir tür müshil “sennosides” üretiminde kullanılır. Ayrıca gargara ürünlerine dahildir.

Sinamenin müshil özelliğinden dolayı kolit veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan hastaların krampları ve kronik kabızlığın neden olabileceği ağrılı spazmları azaltmak için tüketiminden kaçınmaları önerilir.

Ayrıca, hızlı kalp atışı, düzensiz kalp atışı ve göğüs ağrıları gibi kalp rahatsızlıklarını kötüleştirebileceğinden, şiddetli kalp hastalığı olan hastalar da bir doktora danışana kadar sinameki almamalıdır.

Sinameki ürünlerini içeren klinik deneyler iyi belgelenmemiştir ve bu nedenle bu tür ürünleri herhangi bir amaç için alırken çok dikkatli olunmalıdır.