Bulaşıcı hastalık nedir? Bulaşıcı hastalıklar, mikroorganizma adı verilen çok küçük organizmaların neden olduğu hastalıklardır. Bu canlılardan bazıları genellikle bağırsaklar gibi vücudun belirli organlarında bulunsa da diğer organ ve dokulara hareket ettiklerinde hastalık yapabilirler. Bazı mikroorganizmalar ise toprakta veya başka kaynaklarda bulunduklarında hastalık yaparlar ve insanlara bulaşırlar.
Bulaşıcı hastalıkların birçok bulaşma yolu vardır. Bazı bulaşıcı hastalıklar kişiden kişiye geçer. Bazı hastalıklar böcekler veya diğer hayvanlar tarafından bulaşır. Ayrıca bozulmuş yiyecekler veya kirli su kaynakları bulaşıcı hastalıklara neden olabilir.
İçindekiler →
Bulaşıcı hastalıkların belirtileri nelerdir?
Her bulaşıcı hastalığın kendine özgü belirti ve semptomları vardır. Bununla birlikte, birçok bulaşıcı hastalıkta ortak olan genel belirtiler ve semptomlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Ateş
- İshal
- Tükenmişlik
- Kas ağrıları
- Öksürük
Bulaşıcı Hastalığa daha sık ve daha kolay yakalananlar;
- Bulaşıcı hastalık bulunan bir yere gidenler,
- Bebekler,
- Yakın çevresinde bulaşıcı hastalık bulunan kişiler,
- Yaşlı bireyler,
- Kanser ve bağışıklığı etkileyebilecek bir hastalığı olan kişiler,
- Bağışıklığın etkilerini azaltan bir ilaç kullananlar.
Bulaşıcı hastalıktan korunma yöntemlerden birkaçı:
- El yıkama: Sağlık personeli eldiven giysin veya giymesin, hasta ile temastan önce ve sonra mutlaka ellerini yıkamalıdır. Antimikrobiyal içeren sabunların kullanılmasının yararları halen tartışmalıdır. Esas önemli olan ellerin ne ile yıkandığı değil, ne zaman ve nasıl yıkandığıdır.
- Toplu yerlerde mümkünse sıvı sabun kullanılmalı veya sabunluklar süzgeçli olmalı. Aksi halde sulu bir ortamda bekleyen yumuşamış bir sabun temizleyici özelliğini kaybettiği gibi mikrop yuvası olur.
- Toplu yerlerdeki sabunla iki kere sabunlamakta yarar vardır, sabunu sabunluğa koymadan önce suyun altına tutarak köpüğü akıtın.
- Maske takılması: Bir hastadan, damlacık infeksiyonu yolu ile bulaşmayı önlemek amacıyla (tüberkulozda olduğu gibi) maske takılabilir. Ancak, bu her hastalıkta korucu olamaz.
- Temizlik Uygulamaları: Bir hastanın bulunduğu odanın temizliğinde genel çevre temizliği kuralları uygulanır. Genel temizlik için kuarterner amonyum bileşikleri kullanılabilir.
- Çamaşırların ve hastaların kişisel giyecekleri: İnfekte hastasının yara akıntısı ile bulaşmış yatak çarşaf takımları ve hasta giysilerinin diğer çamaşırlardan ayrı olarak yıkanmasına genel olarak gerek yoktur. Uygun su sıcaklığı, deterjan kullanımı, hafif asidite sağlanması, çalkalama ve kurutma gibi normal yıkama prosedürleri yeterlidir. Ancak, bu tür malzemeler, hastanın odasından ağzı kapalı torbalar içinde çıkarılmasında yarar vardır.
- Başkalarının (hastanın) kan, tükürük, idrar, dışkı gibi atıkları ile doğrudan temas etmemeye özen gösterilmelidir. Bu gibi durumlarda eldiven giyilmelidir.
- Hasta (hatta sağlıklı) kişilerin kullandığı malzemeler, öncelikle kirleri temizlendikten sonra sabunlu su (veya deterjan) ile iyice yıkanmalıdır. Mümkünse sterilize edilmeli veya varsa durulama sonrası dezenfektan içinde önerildiği şekilde bekletilmelidir.
- Başkaları ile özel eşyalar paylaşılmamalıdır; tarak, jilet, diş fırçası, şapka, iç çamaşırı, yatak takımları vb.
- Gerekiyorsa izolasyon (karantina, ayırma) uygulanır: Eğer solunum yolu ile bulaşan bir hastalık varsa hasta kişiye maske takılır, idrar veya dışkı ile bulaşma söz konusu ise, mümkünse hastalık iyileşene kadar hastanın kullanacağı tuvalet ayrılır (özellikle alafranga tuvaletlerde ayırma şarttır). Tuvalet tek ise, o zaman hastanın tuvaleti her kullanımından sonra dezenfektanla sil(in)mesinde yarar vardır.
Bulaşıcı olmayan hastalıklar yazımızı inceleyebilirsiniz: hastayaslibakimkursu.com/bulasici_olmayan_hastaliklardan_korunma_yollari.html
YouTube Kanalımız: //www.youtube.com/@hastayaslbakmkursu2742/