Yaşlılık Hastalığı

Yaşlılık Hastalığı Nedenleri

İlk Yardım Öğretmeniı
77 / 100

Halk tarafından erken yaşlanma hastalığı olarak bilinmektedir. Diğer adıyla progeria, genellikle çocuklarda görülen bir genetik bozukluktur. Erken yaşlanma anlamına gelen progeria, Yunancadan türemiştir. Hastalığın adı pek bilinmese de bilim dünyasının sıklıkla üzerine araştırma yaptığı bir sorundur. Ender görülen bu durum karşısında herhangi bir cinsiyet ve ırk ayrımı yoktur. İki cinste de risk eşittir. Progeria hastalığı ile doğan çocuklar hızlı bir şekilde yaşlanmaktadır. Hastalığa sahip kişiler çocukluk evresini atlayarak direkt yaşlılık sürecine girer. Bu rahatsızlıkla doğan çocuklar ne yazık ki en fazla 15-20 sene yaşayabilir. Yaşlılık Hastalığı Nedenlerine kısaca göz atalım.

Erken Yaşlanma Hastalığı Neden Olur?

Bu hastalık etkilenen bireyde olması gereken yaşlanma sürecinden daha hızlı şekilde yaşlanmaya neden olan nadir ve ölümcül bir genetik durumdur. Hastalığa neyin neden olduğu anlaşılmamakla birlikte genin embriyoda mutasyona uğradığı düşünülmektedir. Hastalığa sahip çocukların çoğunda, hücre çekirdeğini bir arada olmasını sağlayan lamin A adlı proteini kodlayan genin üstünde bir mutasyon vardır. Bu gen ve üretilen protein, progerin olarak da bilinmektedir. Bu protein hücrelerde bulunan çekirdeğin biçimini belirlemede önemli bir rol oynar. Çekirdeği kaplayan zarın temel bir destekleyici bileşenidir. Meydana gelen kusurlu proteinin çekirdeği etkilediği düşünülmektedir.

Erken yaşlanma hastalığına sahip olan çiftlerde progeria hastası çocuk olma ihtimalinde bir artış söz konusudur.

Erken Yaşlanma Hastalığının Semptomları Nelerdir?

Erken yaşlanma hastalığı olan çocukların çoğu dünyaya geldiklerinde gayet sağlıklı görünür; ancak ilk yıldan itibaren semptomlar görülmeye başlar. Bu çocuklar 1,5-2 yaşına geldikten sonra yaşlanma hızlanmaya başlar ve sağlık konusunda problemler yaşamaya başlar. Progeria hastası çocuklar  değişik semptomlar gösterebilmektedir.

  • Kafa çapları vücuda oranla büyüktür.
  • Kafa üzerindeki damarlar rahatlıkla görülebilir ve el yardımıyla hissedilebilir.
  • Hasta kişilerin yüz tipi genellikle aynıdır.
  • Sesleri tiz bir tondadır.
  • Eklem ve kasların gelişimi yetersizdir.

Erken Yaşlanma Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Tedavi için araştırmalar devam etmesine rağmen halen hastalığın kesin bir tedavisi bulunamamıştır. Şu an için hastalığa neden olan faktörleri bulunup hastanın ömrü uzatılmaya çalışılmaktadır. Yaşam süresini ortalama 1-2 sene kadar uzatmaya yardımcı olabilir. Fizik tedavi uygulamalarıyla hastanın daha kolay hareket etmesine yardımcı olmaya çalışılmaktadır.

Yaşlılık Hastalığı Nedenleri yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Twitter Hesabımız: //twitter.com/hastayaslibakim